Dutch Fly Fishing
vliegvissen op forel en vlagzalm
NIEUWS!Vliegvissen!AfbeeldingenVliegenVissenUitrusting
De uitrusting
De uitrusting

Zonder goede uitrusting valt niet te vliegvissen. En op sommige zaken dien je volgens ons niet te veel te bezuinigen. Op sommige zaken kun je makkelijk bezuinigen maar de belangrijkste delen van je uitrusting moeten gewoon van hoge kwaliteit zijn. Niet alleen gaat dat veel langer mee, je voelt je er lekkerder in en het vist beter en lekkerder.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb waanzinnig veel gevangen met een hengel van 45 euro en een lijn van 20 euro. Maar het gooit vaak belabberd. Met andere woorden, iets meer kwaliteit (en dus ook wat meer geld) en je vist lekkerder, beter, scherper en sneller. En dat merk je in alles. Vooral in je humeur en in je vangstresultaat.

Wij gaan standaard op pad met:

 • Vliegenhengel # 4/5

Een goede hengel om te beginnen (2-delig, maar meer delen is handiger, vooral als je veel reist) heb je al voor zo'n 75 euro. De wat betere doen zo'n 125 euro en echt snelle goede vliegenhengels passeren met gemak de 200, 250 en soms zelfs de 400 en zelfs 600 euro. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Wij gaan meestal voor de hengels rond de 100 á 150 euro. Prima spul. Snelle actie, maar toch niet te stijf, meestal rond de 2,70 meter. Ik heb zelf nu:

 1. een aftma 3/4 van 2,40 meter (voorn, forel, kleine rivieren)
 2. een aftma 4/5 van 2,70 meter (forel, meren, plassen, rivieren)
 3. een aftma 5/6 van 3,00 meter (rivier met zware nimfen)
 4. een aftma 7/8 van 3,20 meter (slecht weer, zinkende lijnen)

Met die hengels ben ik volledig uitgerust en kan ik overal vissen. Met de eerste 2 zou je ook vooruit kunnen en zelfs alleen met nummer 2. Met een lijn 4, 5 in droog en zinkend kan je ook wel overal aan de slag. Dat is ook de hengel waar ik het meeste mee vis, op zowel rivieren als op stilstaand water. Met de juiste lijn kom je dan echt een heel eind.

Maar ja, als je al wat langer vliegvist wordt je gretig en wil je wat meer!

 • Vliegenreel met # 4 of # 5 lijn

Koop een mid armor of large armor. Deze reels hebben een grotere en bredere middenkern, waardoor het achterste van je backing en lijn niet op zo'n kleine kern zitten gespoeld. En daardoor krullen ze minder en blijven ze strakker gooien. Large armor is echt super, maar een mid armor voldoet ook prima, vooral voor aftma 4 of 5 lijnen. Voor circa 80 euro heb je een prima reel mét een reserve spoel.

Wij hebben onze reels wel afgestemd op de hengels, zodat je er ook wel lekker mee gooit. Een grote metalen large armor op een 3/4 hengeltje is namelijk helemaal uit balans. Zoek een reel uit die geschikt is voor je lijn en die past bij je hengel.

 • klosjes nylon voor leaders
 • circa 4 vliegendozen van droge vliegen tot streamers
 • waadpak met waadschoenen met vilten zool

Koop goede schoenen, met een vilten zool. Zo glij je minder snel onderuit in een rivier met gladde keien en stenen. Zit er alleen maar alg en wier, dan helpt vilt iets, maar opzetzolen met spijkers erin doen dan wonderen! Reken op zo'n 75 tot 100 euro voor goede schoenen.

 • kort vliegvisvest met veel zakken

Het vest is licht, ademend en heeft veel opbergruimte. Ook grote zakken zijn belangrijk om plaats te bieden aan je vliegendozen. Ik hou van een vest dat niet zwaar op je schouders rust, dus met goede rekkende schoudervlakken.

 • onthaaktang, lijnclipper, vet, knijplood, beetverklikkers
 • goede zonnebril
 • pet (donker van kleur)

Op sommige zaken niet bezuinigen

Bezuinig nogmaals niet te veel op je hengel, reel en lijn, waadpak, vest en schoenen. Er is niets zo frustrerend als een dag rondlopen met knellende schoenen, een zwetend waadpak of een te krap vest. Of gooien met een slappe hengel met een krullende lijn. En een reel die blokkeert of een heel slechte afstelling kent.

Goede kleding...

Naast een neopreen pak voor de koude maanden, hebben we voor het voorjaar en de zomer voor de nieuwste ademende lichte waadpakken gekozen, met neopreen sok, waarover je een waadschoen doet. Ook die schoen is zoals je hebt gelezen, van goede kwaliteit, met een vilten zool.

Misschien wel het belangrijkste: de leader!

Want aan het einde van je vliegenlijn gebeurt het allemaal. Met andere woorden, de leader is wellicht het belangrijkste onderdeel van de hele lijn, hengel en reel uitrusting. Daar komen namelijk alle krachten op te staan en ook bepaalt een goede leader een goede presentatie van je vlieg. Wij knopen vaak zelf onze leaders, vooral voor op meren en open waters.

Op rivieren gebruiken we vaak kant en klare leaders, zonder knopen. Die lopen taps toe, van meestal 0,53 mm tot 0,18 of 0,16 mm. Wij gebruiken vaak die met een punt van 0,16 mm en knopen aan het einde een laatste stuk nylon (tippet) van de gewenste dikte. Voor kleine forellen en vlagzalmen vissen we met 0,16 mm, 0,14 mm of 0,12 mm, al naar gelang de vlieg en de grootte van de vlieg. Hoe groter de vlieg, hoe dikker de tippet. Anders gaat de lijn enorm krullen en kinken. Pas dus je leaderpunt aan aan je vlieg.

Leaders worden vaak aangegeven met een bepaalde grootte (X). Hieronder een tabel met de meest gangbare knooploze leaders, met de benaming van de tippet (puntdikte) erbij.

Lengte (inch) Lengte (cm) Size Diameter (mm)
 9' 270 7X 0,12
 9' 270 6X 0,14
 9' 270 5X 0,16
 9' 270 4X 0,18
 9' 270 3X 0,20
 9' 270 2X 0,23
 9' 270 1X 0,26
 9' 270 0X 0,28

Accessoires

Naast uiteraard klosjes lijn voor je leader en leaderpunt heb je nog een aantal dingen nodig die vaak onontbeerlijk bij het vliegvissen zijn.

Beetverklikker

Als je diep vist met zwaardere nimfen, kun je vaak een snelle aanbeet over het hoofd zien. Door een beetverklikker op je leader te zetten, zie je vaak goed dat een vis je vlieg pakt. Ook helpt een verklikker je vlieg op de juiste diepte aan te bieden. Beetverklikkers zijn er in vele vormen en maten, van kneedpasta tot foam. Probeer er eens wat uit, je krijgt snel ergens voorkeur voor.

Onthaaktang

Ook al vis je met weerhaakloze vliegen, het kan voorkomen dat een vis je vlieg erg gulzig pakt. Dan heb je vaak een onthaaktang nodig. Wij gebruiken een artie tang. Klem hem ergens op je vest, zodat je lijn er niet achter kan raken.


Diversen

Verder hebben wij het volgende altijd wel in ons vliegvisvest:

 • knijplood (om je leader te verzwaren)
 • lijnknipper (om je tanden te sparen)
 • lijnvet (om je drijvende lijn in te vetten)
 • zinkende leader (om dieper dan diep te komen)
 • vliegenvet (om je vlieg drijvend te houden)
 • kant-en-klare leaders (om snel te wisselen)

It's up to you...

Maar goed, jij maakt het allemaal uiteraard zelf uit. Maar kijk eerst goed rond en probeer een hengel, reel en lijn eerst uit als het kan!

Wij zijn ervan overtuigd dat vissen met fijne en goede spullen die er ook nog wel mooi uitzien, lekkerder vliegvist en daardoor ook meer vis oplevert!


NIEUWS!
Vliegvissen!
Afbeeldingen
Vliegen
Vissen
Uitrusting