Dutch Fly Fishing
vliegvissen op forel en vlagzalm
NIEUWS!Vliegvissen!AfbeeldingenVliegenVissenUitrusting
Kyll 2004
De Kyll bij Hillesheim

Op 21 en 22 mei 2004 maakten we een mooie riviertrip naar de Kyll in Hillesheim in de Eiffel in Duitsland. Onze eerste trip samen naar een stromende buitenlandse rivier.

We hebben er zeer goed gevangen, maar wel heel veel kleine vis. Veel op een goudkopnimf gepakt maar ook veel kleine forellen op de droge vlieg!

De Kyll bij Hillesheim ligt in een mooi heuvelachtig gebied. Uiteraard met veel bomen en velden. Het is een redelijk flink stuk bevisbare rivier met zeer afwisselende stukken. Wij hebben zowel met de droge vlieg (vooral de red tag en mosquito voor vlagzalm) als met goudkopnimfen (simpele, grijs of groen voor de beekforel) flink wat kunnen vangen in twee dagen. Sommige stukken rivier leken wel leeg, maar op sommige plekken was het vol leven. Onze eerste ervaring op de rivier was super, we hadden gelijk zoiets van: dit gaan we zeker vaker doen!

Vroeg uit de veren...

Zaterdagochtend zijn we vroeg weggereden omdat we de staatsvergunning nog moesten halen op het gemeentehuis in Hillesheim. Eerst naar het hotel Zum Amtsrichter, een voormalige gevangenis, waar we gingen inchecken. Van de vrolijke eigenaar kregen we eerst een zelfgemaakte schnapps, waardoor we enigzins lacherig en licht aangeschoten op het gemeentehuis aankwamen. Dit was onze eerste trip naar een rivier, dus wisten wij veel. Maar de vergunningen waren zo geregeld en hup naar de rivier. Met de auto naar de brug, daar geparkeerd en gelijk rechts op het eerste stuk begonnen. Daar hebben we heel goed kunnen vissen, een smal stuk met leuke stroming. Met de goudkop en droge red tag leuke kleine forellen en vlagzalmen weten te vangen.

Dat beloofde wel wat! Maar het werd donker dus we moesten terug. Lekker een maaltijd en wat koude goede Duitse biertjes. Maar we kwamen er al snel achter dat er in Hillesheim niet al te veel te beleven viel! Niks eigenlijk!


mooie regenboogforel met een goudkopnimf...

Eten?

‘s Avonds nog geprobeerd een leuk restaurant te vinden, maar het dorp Hillesheim is dus echt niet leuk. In de bar van een hotel maar aan het bier en de kaassticks geslagen. Daarna nog met de eigenaar schnapps en bier gedronken. Gekletst over van alles en nog wat en voldaan gingen we richting onze ‘erg smaakvol en leuk’ in gevangenisstijl ingerichte hotelkamer.

De volgende dag aangeschoven in het restaurant voor een heerlijk goed stevig Duits ontbijt. Dat was dan weer wel prima. Met verbazing keken we naar de groep volwassen Duitsers, die in gevangenispak aan de ontbijttafel zaten. Geen idee waarom mensen dat leuk vinden. Soms gaat de Duitse humor echt aan je voorbij....

Maar goed, fris op pad, met het idee de andere kant van de brug te gaan verkennen. Hier kwamen we hele mooie stukken tegen. Op leuke bochten na stroomversnellingen met de droge vlieg wat leuke vlagzalm en beekforel kunnen vangen. In een diepe poel mooie forellen met een zware groene nimf gevangen en met de droge vlieg veel kleine beekforelletjes en vlagzalm, die loodrecht vanuit de diepte op de vlieg knalden.

en vele andere beekforellen...grote vlagzalm met de droge vlieg onder de begroeide oever...

Droge vlieg

Vooral in een stuk tussen overhangende bomen waar veel voedsel doorheen kwam, vingen we goed met de droge vlieg (mosquito). Je zag het voedsel gewoon met de stroom op je af komen. We konden erg goed naar dat stuk toe waden. Maar na een stuk of vier forellen gevangen te hebben, verdwenen ze, en na wat wachten kwamen ze gewoon weer terug. De wit en grijze mosquito deed het hier erg goed. En ook met zwarte, grijze en groene goudkop nimfen hebben we veel moois gevangen. Mooie omgeving met mooie stukken rivier. We hebben veel kleine forellen gevangen en een paar mooie.

 

Maar voor onze eerste riviertrip was het ontzettend leuk. En  ‘s avonds een heerlijk koud Duits biertje en lekker bijkletsen, wat wil je nog meer! En veel gelachen! In Gerolstein hebben we ons aan het einde van de laatste dag nog laten verwennen met een goede grote echte schnitzel (standaard 2 stuks per persoon!!) met een heerlijke pot koud zuiver Duits goedgetapt bier!

met de droge vlieg onder de bomen!


prachtige beschutte plekjes op de Kyll...

met echt prachtige beekforellen!

Heel leuk riviertje...

 

Kortom, een heel erg leuke en mooie rivier, waar we  onze allereerste kleine bruine en regenboogforelletjes konden vangen aan kleine goudkopnimfjes en droge vliegjes. Over het algemeen best leuk gevangen, al was het over het algemeen allemaal best wel klein spul. Heel veel kleine forellen aan een nimf met een kleine beetverklikker. Helder water, schone rivier en mooie vis. Aanrader, vooral voor de beginner! 


Waarom vliegvissen?
Techniek
Wenne 2006
Lenne 2007
Kyll 2007
Oostvoorne
Veerse Meer
Lenne 2008
Tsjechië 2010
NIEUWS!
Vliegvissen!
Afbeeldingen
Vliegen
Vissen
Uitrusting